UBA logo
RST banner
New-RST-logo

De Groote WO1 oorlog

100 jaar Herinnering WO1 in Sint-Truiden
Telefoonpost aan BE Front in 1915.jpg width=
Het project 'Het einde van de Groote Oorlog in Sint-Truiden' wil in het najaar het 100 jarig einde van wereldoorlog I herdenken door een breed en uitgewerkt programma aan te bieden aan verschillende doelgroepen uit onze samenleving. Oorlogschouwspel Op de Abdijsite worden loopgraven, tunnels en zandzakjes opgebouwd om de harde realiteit van de Groote Oorlog in het oog te brengen. Re-enactors brengen hier een korte opvoering uit de oorlogsperiode. Ook heel wat materialen uit W.O I worden tentoongesteld.
radio-goniometric-tractor-600x400.jpg
Beleefparcours Een originele manier om de tragiek van de Groote Oorlog te evoceren is het poëzieparcours 'de Hellemonden'. Aan 20 verlichte grafzerken kan de bezoeker een ander gedicht van een oorlogsdichter beluisteren. Daarnaast is er ook een tentoonstelling met foto's, charters en banners van Sint-Truiden tijdens W.O I. Vluchtpost Deze educatieve lessenreeks van het Vredescentrum is een workshop voor de tweede en de derde graad van het basisonderwijs en handelt over de vluchtelingenproblematiek in W.O I, ook nu nog actueel. Theatervoorstelling Het gezelschap 'Wuivend Riet' presenteert een theatervoorstelling met dans en muziek; 'les Poilus'. Hierin wordt W.O I herdacht vanuit de specifieke invalshoek van 2 verpleegsters die soldaten verzorgden achter de frontlinie.
mobiel zendstation duitsland
Tentoonstelling Werken van Jos Tysmans, die zich in 1918 in Sint-Truiden vestigde en les gaf aan de Militaire school in Saffraanberg, worden tentoongesteld met als thema 'Brancardiers in W.O I'. RST vzw Radio-amateurs Sint-Truiden maken deel uit van het project 'oorlogsschouwspel'
Spyset Type 3MKII.jpg
De draadloze (Morse CODE) radio verbindingen zijn pas eind 1917 in gebruik genomen. In Limburg was de ergste strijd gestreden of vernield en was er geen behoefte aan die nieuwe vorm van communicatie. Ook het aantal Morse zenders waren zeer beperkt. Alle aandacht ging naar de Belgisch Nederlandse grens "Baarle Hertog" waar veel geheime en waardevolle berichten werden geseind, om niet langs de gevreesde dodendraad te passeren op gevaar geëlektriseerd te worden.
Zend en ontvang station.jpg
Hier een krantartikel ivm het instaleren van een radio zend post Op 14 maart 1915 arriveerden twee voorname heren in Baarle-Hertog: Leon de Paeuw (kabinetchef van Charles de Broqueville, Belgisch Minister van Oorlog) en Paul Goldschmidt (onderluitenant in het Belgische leger). Het duo had een geheime missie, namelijk de oprichting van een draadloos zend- en luisterstation voor het Belgische leger: "MN7". Een paar dagen later arriveerden monteurs in groepjes van twee. Niemand kende tevoren zijn eindbestemming noch de opdracht. Tijdens de oorlog speelde MN7 een belangrijke rol. Spionageberichten werden naar Frankrijk en Engeland verzonden, Duitse berichten werden onderschept en Duitse zenders gestoord. Bewegingen van Duitse zeppelins en duikboten werden geregistreerd en gemeld. Ongetwijfeld werden op deze manier veel mensenlevens gered. Bommen van zeppelins en torpedo's van duikboten waren gevreesde wapens. http://www.amaliavansolms.org/media/pdf/van_wirskaante/VW-2010-XX.pdf -
Guglielmo MARCONI.jpg
Alle bezoekers, maar vooral de jeugd met interesse in communicatie uit het verleden en in de toekomst. Alle scholen van Sint-Truiden maar ook van de aangrenzende gemeenten hebben hun toezegging verleend en krijgen tot eind september de tijd om een datum voor hun bezoek vast te leggen Programma voor de jongeren wordt opgenomen in de brochure Scholenaanbod 2018-2019 van de stad Sint-Truiden en directies worden aangesproken tijdens het onderwijsoverleg in april en mei 2018. De scholen krijgen ook op voorhand een brochure aangeboden over W.O I . De officiële opening is voorzien op vrijdag 14 september om 14 uur in de Abdijsite.
wo1 zenders.jpg
Zaterdag en zondag in de maanden september en oktober (13 tot 17 uur) Zaterdag en zondag in de maanden november en december (13 tot 16 uur) maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag (enkel op aanvraag) Zaterdag 15 september 2018 20u | Abdijsite Nocturne Loopgraven en oorlogsschouwspel Bezoek samen met je kinderen de loopgraven in de abdijsite by night. Maak kennis met communicatie in morse, waan je in 1918 tijdens een speciale toneelvoorstelling, leer je kinderen alles over de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast vind je er ook oude foto's van de Eerste Wereldoorlog, kan je er kijken naar de film 'Een klein leger in een Groote Oorlog' en taferelen uit de Groote Oorlog. Sluit je avond af met een drankje en een hapje uit de Eerste Wereldoorlog in het dorpscafé. Openingsuren: van 20u tot 22u Toegang: gratis Reserveren verplicht: www.debogaard.be | UiTBalie@sint-truiden.be | 011 70 17 00 >> Klik hier voor de foto's van het evenement op 14 en 15 september 2018 Berichten via Postduiven - Berichten via Morse in WO1 Wist U dat in WO1 de eerste communicatie tussen de troepen gebeurde met postduiven, later door morse? Lees er in de volgende PDF, hier meer over.
U kan ons elke woensdag en vrijdag,
vanaf 20u, bezoeken in het hobbylokaal:

Campus Saffraanberg
Kazerne Kolonel Vlieger Renson
Blok 13 lokaal A -1.42
Luikersteenweg 371
3800 Sint-Truiden

Vind onze locatie m.b.v. dit  stratenplan .
Woensdagavond:
knutselen, meten, solderen enz.

Vrijdagavond:
activeren van het radiostation ON4RST of vergadering op de 1ste vrijdag van de maand.

Clubfrequentie: 145,275 MHz (FM)
Best bekeken met een min. resolutie van
1024x768 en IE8 of hoger.

© RST en RST vzw

Contact